“Wat mag ik nu wel en wat niet?”

Over onduidelijkheid bij zelfsturing

“Ik vind het allemaal zo onduidelijk. Wat mag ik nu precies zelf doen? Het management geeft niet goed aan wat mijn functie inhoudt. Dat mag ik zelf beslissen? Daar geloof ik helemaal niet in! Dan doet team B straks hele andere dingen dan wij. En dan hoeven zij veel minder te doen, met hetzelfde salaris. Dat zie ik niet zitten, dat gaat niet werken. Nee, het management moet gewoon duidelijker zijn.”

Veel organisaties die de weg naar zelfsturing in gaan, kiezen ervoor om de verandering organisch te laten gebeuren. Er zijn kaders en richtlijnen, maar teams hebben een grote mate van vrijheid om binnen die kaders te ‘spelen’. Een goede keuze, want doe je dat niet, dan is er geen sprake meer van zelfsturing of zelf organiseren. Maar dat is niet gemakkelijk! Tijdens een sessie kwam deze frustratie naar boven. Ik was blij met de reactie van haar collega uit een ander team:

“Wat zit je nu toch negatief te doen. Pak je kans! Zorg dat je met het team invulling geeft aan je functie. Ik vermoed dat als het management jou precies gaat vertellen wat je moet doen, dat je daarover moppert. Dit is juist de bedoeling: dit is zelfsturing. Neem lekker die verantwoordelijkheid en vergelijk niet met andere teams, zou ik zeggen.”

Hoewel ze nog even tegensputterde, was de boodschap wel aangekomen. Moet ik dat dan echt zelf doen? Kan ik dat wel? Mag ik dat echt? Hoe ga ik dan om met verschillen?, zag ik haar bijna denken. En even later stelde ze die vragen ook echt.

Ook dat hoort bij zelfsturing… het besef dat je er echt zelf van mag en moet zijn. En dat proces heeft tijd nodig. Ons advies: gun ieder team zijn eigen tijd, zijn eigen weg. Dat zal bij het ene team een stuk sneller en misschien wel volledig anders gaan dan bij het andere team.

 

 

 

 

 

 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.